bLuE bERrY cHeese cAke
sedia untk dimakan.. |
•200gm biskut digestive • - dihancurkan
• 50gm gula aising
• 60gm mentega
BAHAN LAPISAN KEJU :
• 500gm krim keju
• 150gm gula
• 120gm yogurt tanpa perisa
• 3 biji telur
• 350gm isi blueberi - 50gm dimasukkan dalam bahan,
•300gm untuk lapisan atas kek
CARA MEMBUATNYA :
1. Campurkan semua bahan dasar lalu digaul sebati.
2. Kemudian tekankan ke dalam loyang untuk dijadikan dasarnya. Ketepikan seketika.
3. Pukul krim keju dan gula sehingga kembang dan lembut. Masukkan yogurt dan pukul sehingga sebati.
4. Pecahkan telur dan masukkan ke dalam adunan krim keju.
5. Tuangkan ke dalam acuan atau loyang lalu dibakar pada suhu 140 darjah Celsius selama 70-85minit.
6. Selepas kek masak, sapukan isi blueberry tadi di atas kek, hiaskan mengikut cita rasa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan