Powered By Blogger

Rabu, 16 Februari 2011

k0Leksi ReSepi2 ku..


                                                            bLuE bERrY cHeese cAke



sedia untk dimakan..
bAHAN DASAR :
•200gm biskut digestive • - dihancurkan
• 50gm gula aising
• 60gm mentega

BAHAN LAPISAN KEJU :
• 500gm krim keju
• 150gm gula
• 120gm yogurt   tanpa perisa
• 3 biji telur
• 350gm isi blueberi - 50gm dimasukkan dalam bahan,
•300gm untuk lapisan atas kek

CARA MEMBUATNYA :

1. Campurkan semua bahan dasar lalu digaul sebati.
2. Kemudian tekankan ke dalam loyang untuk dijadikan dasarnya. Ketepikan seketika.
3. Pukul krim keju dan gula sehingga kembang dan lembut. Masukkan yogurt dan pukul sehingga sebati.
4. Pecahkan telur dan masukkan ke dalam adunan krim keju.
5. Tuangkan ke dalam acuan atau loyang lalu dibakar pada suhu 140 darjah Celsius selama 70-85minit.
6. Selepas kek masak, sapukan isi blueberry tadi di atas kek, hiaskan mengikut cita rasa.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan