Powered By Blogger

Ahad, 10 April 2011

lauk PAPRIK...




BAHAN-BAHAN:

3 ekor Sotong sederhana besar
setengah ekor  ayam
dan udang 4 ulas Bawang merah
2 ulas Bawang putih di ketuk
2 batang Serai 
1 inci Halia
1 Sudu sos tiram
1 Sudu sos cili
1 Sudu kicap
5 helai daun limau purut
1/4 batang lobak merah
baby corn 
sedikit cendawan tiram

CARA-CARA:

Sotong di bersihkan dan di potong kecil. Bawang merah, serai dan halia dikisar halus.
panaskan kuali dan tumis bawang putih hingga garing. masukkan bahan yang dikisar dan tumis sehingga naik bau. masukkan sos tiram, sos cili dan kicap. kacau rata. selepas itu masukkan sotong, lobak dan daun limau purut. biarkan seminit. kemudian masukkan sayuran yang selebihnya. kacau rata dan perasakan. jangan biarkan sotong terlalu lama nanti jadi liat..




·     

Tiada ulasan:

Catat Ulasan