Powered By Blogger

Sabtu, 26 Mac 2011






Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap atau ikn kerapu
3 ulas bawang merah } dikisar
4 ulas bawang putih } dikisar
40 gm cili kering } dikisar
1 batang serai – diketuk
10 biji cili padi – diketuk
2 sm halia – dihiris halus
3 helai daun limau purut
3 sudu sos cili dan sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu air limau nipis
1 cawan tepung jagung
Garam dan gula
Minyak

Cara-cara membuat :

Lumur ikan dengan tepung jagung. Kemudian goreng ikan tersebut hingga garing. Angkat dan hidangkannya di atas pinggan.

Cara-cara membuat sos:

Tumis bahan yang dikisar bersama serai dan halia hingga naik baunya. Kemudian masukkan daun limau, cili padi, sos cili dan sos tomato, sos tiram dan air limau. Campurkan sedikit air ke dalam bahan tersebut. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian tunggu hingga ia mendidih. Akhir sekali curahkan sos yang sudah masak ke atas ikan yang telah siap dihidangkan tadi.





1 ulasan:

  1. Alahai mai.. sedap nye.. terliur dah kak su ni..... bile la dapat ikan kerapu ni... balik temerloh nanti hantor le kat Almunawwarah.... ^_^

    BalasPadam